Recoltarea: primul pas pentru obtinerea unui rezultat corect
Un rezultat corect depinde si de concursul dat de pacient. Pacientul trebuie sa fie un colaborator in munca desfasurata, cu atat mai mult cu cat el este beneficiarul direct al rezultatelor laboratorului.
- Pentru a reduce influenta variatiilor intra si interindividuale asupra rezultatelor, laboratorulul are o procedura de recoltare standardizata conform NCCLS
- Informatiile necesare pentru pregatirea pentru recoltare de probe biologice se pot obtine de la sediul laboratorului. Rezultatele analizelor pot fi influentate de o multitudine de factori care pot fi grupati astfel:
a. Influente preanalitice esentiale care constau in variatii ale valorilor diferitilor analiti functie de varsta, sex, rasa, stare fiziologica
b. Influente preanalitice variabile care constau in variatii legate de dieta,ingestia de alcool, fumatul, stressul mental, exercitii musculare, imobilizarea pacientului, tratamente medicamentoase, consum de droguri
De notat ca medicamentele pot influenta rezultatul unei analize in trei moduri diferite:
- nivelul sanguin al substantei de dozat este influentat de actiunea medicamentului, modificare de care medicul este avizat si pe care de fapt o urmareste, prin administrarare acestuia. (ex. administrarea de insulina, anticoagulante de tip dicumarol sau heparina)
- al doilea aspect, de care medicul nu este intotdeauna avizat, este efectul secundar al medicamentului, care modifica nivelul substantei de dozat, desi ca atare medicamentul nu are actiune directa (ex. tratamentele prelungite cu anticonceptionale modifica curba de toleranta la glucoza).Efectele secundare ale medicamentelor pot fi slabe sau trecatoare- cand tratamentul nu a fost administrat timp indelungat-sau permanente.
- medicamentele pot influenta rezultatele prin interferente cu reactia chimica a metodei de dozat.
Recoltarea sangelui
Medicul trebuie sa instiinteze pacientul cu cateva zile inainte despre investigatiile pe care urmeaza sa le faca si de conditiilece trebuiesc respectate pentru recoltarea corecta a probelor. Spre exemplu, daca are de dozat acidul uric trebuie sa tina un regim sarac in purine cu trei zile inainte de recoltare.In cazul dozarii colesterolului cu o saptamina inainte trebuie sa tina un regim alimentar care sa nu abunde in grasimi, dulciuri, alcool.De asemenea,atunci cand este posibil, medicatia sa fie intrerupta cu 24 de ore inaintea recoltarii.
Recoltarea urinei
A. Recoltarea urinei pentru sumarul de urina
- Deoarece compozitia urinii se schimba in cursul zilei, se prefera mostre din urina de dimineata, care este mai concentrata, reflectand mai bine anormalitatile precum si prezenta de substante.De asemenea , aceasta mostra nu este influentata de dieta.
- Recolteaza urina in recipiente uscate si perfect curate.
- Pentru acuratetea rezultatelor, transportul trebuie sa se faca cat mai rapid.In cazul in care acest lucru nu este posibil, refrigereaza proba.
B. Recoltarea urinei pentru investigatii de laborator raportate la 24 ore ( glicozurie, clearence- renal)
- Este necesara pentru determinari cantitative
- Recolteaza toata urina din 24 ore.Refrigereaza urina. Noteaza volumul total.
- Intr-un recipient curat, uscat, bine inchis, recolteaza un esantion din urina colectata, din care se vor efectua investigatiile solicitate.
C. Recoltarea urinei pentru testul Hamburger
- Recolteaza urina de la ora 6 a.m. Arunc-o.
- Recolteaza urina din urmatoarele trei ore. Noteaza volumul urinar / fiecare ora.
- Pentru testare este necesar tot volumul.
Recoltarea materiilor fecale
Recoltarea de materii fecale pentru examenul coproparazitologic.
- Colecteaza materiile fecale in recipienti curati, uscati, necontaminati cu urina.
- Recolteaza cu lopatica atasata de dopul recipientului din mai multe zone, in special din cele modificate ( sange, puroi etc.)
- Pentru efectuarea analizei este necesara o cantitate mica de materii fecale.
- Pentru acuratetea rezultatelor, este bine ca proba sa ajunga cat mai repede la laborator. In cazul in care acest lucru nu este posibil, refrigereaza proba.
- Tinand cont de ciclul de viata al parazitilor, se recomanda efectuarea a trei probe.
Recoltarea probelor de microbiologie
In cazul analizelor de microbiologie medicatia cu antibiotice trebuie sa fie intrerupta cu cel putin 10 zile inainte.
Recoltarea urinei pentru urocultura
- Se prefera urina de dimineata,deoarece, in aceasta proba, numarul de bacterii este cel mai mare.
- Intr-un recipient steril se recolteaza 3-5 ml de urina din jetul mijlociu ( primul jet de urina se arunca).
- Se spala cu apa si sapun zona organelor genitale.Nu se sterge zona.
- Se desface capacul recipientului.
- Cu o mana se indeparteaza labiile/preputul, iar in cealalta mana se tine cu grija recipientul, fara a contamina suprafata interioara.
- Primii aproximativ 25 ml de urina nu se colecteaza. Jetul urmator ( aproximativ 3-5 ml) se colecteaza prin urinarea direct in recipient.Evita contactul cu picioarele, vulva sau hainele, existand posibilitatea contaminarii probei.
- Inchide bine recipientul.
- Transportul trebuie sa se faca cat mai rapid, urina fiind un excelent mediu de cultura.Temperatura camerei favorizeaza inmultirea multor microorganisme. De aceea, in cazul in care nu poti ajunge la laborator in prima ora de la recoltare, refrigereaza urina .
Recoltarea de materii fecale pentru coprocultura
- Recolteaza materiile fecale in recipienti curati, uscati, necontaminati cu urina. Nu recolta materiile fecale din vasul de toaleta ( se contamineaza cu apa, urina) sau din hartie igienica ( poate contine bismut, o substanta care afecteaza acuratetea rezultatului).
- Colecteaza materiile fecale inainte de initierea tratamentului cu antibiotice
- Colecteaza materiile fecale din mai multe zone, in special din zonele modificate (sange, puroi, etc.)
- Pentru efectuarea analizei este nevoie de o cantitate mica de materii fecale
- Pentru acuratetea rezultatelor este bina ca transportul probei sa se faca cat mai rapid ( maxim doua ore). In cazul in care acest lucru nu este posibil, solicita laboratorului recipiente cu mediu de transport Cary-Blair.
- Datorita faptului ca unele microorganisme din materii fecale produc antibiotice, care distrug patogenii enterici, in cazul in care transportul nu se poate face imediat, refrigereaza proba.
Recoltarea sputei
- Recoltarea sputei se face dimineata, in recipiente sterile.
- Este necesar aproximativ 1-3 ml de material expectorat.
- Nu se recolteaza sputa din 24 ore.Exista pericolul suprainfectarii probei, iar pastrarea prelungita a probei la frigider poate omori germenii sensibili cu implicatii etiologice.
- Se face toaleta cavitatii bucale.
- Inspira adanc de doua, trei ori, apoi tuseste profund si puternic cu exhalare.
- Este important sa urmezi instructiunile, deoarece in cazul in care tusesti superficial exista riscul sa contaminezi proba cu saliva, iar analiza este irelevanta.
- Transportul probei se face cat mai rapid.
Recoltarea exsudatului faringian
Exudatul faringian se recolteaza dimineata înainte de a consuma alimente sau lichide si inainte de spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana.
Ghidul Pacientilor
O relatie bazata pe incredere
- Echipa noastra
afla mai multe despre doctorii tai - Certificari
dorim sa va oferim servicii medicale la cele mai inalte standarde de calitate - Galerie foto
analizele sunt realizate cu aparatura moderna si devotament - Cariere
alatura-te echipei noastre